Zastavme plytvanie s potravinami!

Autor: Martin Chren | 5.6.2015 o 19:33 | (upravené 5.6.2015 o 20:31) Karma článku: 7,68 | Prečítané:  1662x

Z Banskej Bystrice do Spišskej Novej Vsi to je cez Donovaly asi 160 kilometrov. Autom to trvá dve hodiny. A teraz si predstavte, že na celej tejto ceste stoja v rade za sebou plne naložené kamióny. Spolu ich je desať tisíc.

Normálnych, veľkých tirákov. Plných potravín.

A teraz si predstavte, že všetko, čo vezú, vyhodíte do odpadu a spálite v spaľovni.

Približne toľko potravín na Slovensku totiž končí v domovom odpade. Podľa štúdie neziskovej organizácie Priatelia zeme vyprodukuje priemerná slovenská domácnosť približne 30 až 50 ton kg odpadu z potravín, ročne na osobu. 

A veľká časť týchto potravín, ktoré dnes končia v odpadkoch, je pritom stále dobrá, kvalitná, a úplne zdraviu neškodná.

Keby sme ich namiesto vyhadzovania rozdali ľuďom, urobíme obrovský, sociálny aj ekologický skok. Nakŕmili by sme desiatky tisíc chudobných a prírodu by sme odľahčili o tisíce ton odpadkov.

Lenže na Slovensku to nejde.

Prečo?

Lebo medveď. Lebo za posledných 20 rokov všetci doterajší úradníci, či boli nominovaní ľavicou alebo pravicou, vždy rozhodli, že Slovensko musí byť úplnou výnimkou v celej Európe.

Na rozdiel od takmer všetkých krajín z celej Európskej únie sa preto na Slovensku trvanlivé potraviny, hoci sú stále dobré a nezávadné, musia likvidovať ako biologický odpad.

Obchody na Slovensku musia každý rok zlikvidovať kvalitné a bezpečné trvanlivé potraviny za takmer miliardu korún (30 miliónov eur). Ide o také tovary, ako napríklad konzervy, cestoviny, káva, cukrovinky, ryža, nápoje – o ktorých aj Štátna veterinárna a potravinárna správa hovorí, že sú stále v poriadku, ak boli dodržané podmienky ich skladovania.

No zákon je neúprosný. Obchody musia dobrú konzervu neúprosne a pod hrozbou milión eurovej pokuty zlikvidovať. A to spôsobuje ekologické aj sociálne náklady.

Desiatky tisíc ľudí a stovky charitatívnych organizácií by tieto potraviny dokázali využiť.

Preto sme s kolegami do parlamentu predložili zákon, aby obchody mohli rozdať kvalitné trvanlivé potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely.

Chceme pomôcť tisícom sociálne odkázaných ľudí, pre ktorých budú potraviny zadarmo výraznou pomocou.

Chceme pomôcť životnému prostrediu, pretože menej odpadu znamená zároveň menej ekologickej záťaže pre prírodu.

Proti plytvaniu potravinami bojuje väčšina európskych krajín, aj celá Európska únia. V rámci kampane „Stop Food Waste“ sa Európska komisia snaží ovplyvniť zákaznícke správanie tak, aby domácnosti obmedzili množstvo vyhodených potravín. A ak to nespravia naši byrokrati, tak o pár rokov bude dátum minimálnej trvanlivosti zrušený na niektorých druhoch potravín európskou smernicou – legislatívny proces už začal.

Žiadna ďalšia európska krajina, okrem Slovenska a Cypru, nemá tak prísne a nezmyselné zákony. Naopak, väčšina krajín umožňuje trvanlivé potraviny využiť na sociálne účely. Vo Francúzsku dokonca nedávno prijali zákon, ktorý to obchodníkom ukladá ako povinnosť.

Nezostaňme sto rokov za opicami. Sociálne a ekologicky sa dá konať aj bez toho, aby to stálo veľa peňazí. Niekedy stačí len chcieť.

 

Prehľad legislatívnych pravidiel nakladania s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti vo vybraných krajinách Európskej únie

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

DOMOV

Lekári neurčujú správne príčinu smrti. Pochybili až v štvrtine

Príčina sa stanovuje na základe obhliadky a dostupných informácií.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?